Ajatusjohtajuus, Blogi, LinkedIn

Hei johtaja, mitä on ajatusjohtajuus?

Enää ei riitä, että yrityksesi verkkosivuilla lukee ”suunnan näyttäjä”. Ei myöskään riitä, että edustamasi yrityksesi logo tunnetaan.

Johtajan viestintä ja osallistuminen verkossa ei ole enää valinta – se on välttämättömyys.

Nykymaailmassa näkymättömyys verkossa tarkoittaa, että jäät asiakkaan tai työnhakijan päätöksenteon ulkopuolelle.

Muutaman päivän takainen Helsingin Sanomien pääkirjoitus toi esiin, kuinka yritysjohtajien odotetaan ottavan kantaa ja osallistuvan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ihmiset haluavat kuulla, mitä sinulla on sanottavana – ei vain yrityksen virallisina lausuntoina, vaan omana ajattelunasi.

Miksi pysyt hiljaa, vaikka tehtäväsi on viestiä ja vaikuttaa – myös verkossa?

Ajatusjohtajuus ei ole some-ilmatilan haltuunottoa tai pelkkää asiantuntijuuden osoittamista. Se on kykyä vaikuttaa, haastaa, inspiroida ja luoda uutta ajattelua.

Ajatusjohtaja ei ole titteli, jonka voit ostaa mainoskampanjalla tai vain kirjoittaa verkkoon. Se on status, joka ansaitaan.

Et voi olla ajatusjohtaja, jos et uskalla erottua joukosta, ottaa riskejä ja haastaa vallitsevia tai vanhentuneita normeja.

Olen kuullut monta kertaa yritysjohtajien hehkuttavan, kuinka heidän yrityksensä on ”suunnannäyttäjä”. Todellisuudessa näiden ”ajatusjohtajayritysten” ihmiset, teot ja sisällöt loistavat poissaolollaan tai hukkuvat geneerisyydellään massaan.

Suunnannäyttäjänä viet alaasi tai valittua aihettasi eteenpäin ja olet ensimmäinen asiantuntija asiakkaasi mielessä. Ajatusjohtajuus rakentuu luottamukselle, näkemyksellisyydelle, syvälle asiantuntemukselle ja kyvylle valaista uusia perspektiivejä asiakkaiden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Vahvistat tunnetta kysytystä, tutusta sekä luotettavasta henkilöstä tai yrityksestä, jonka kanssa yleisö haluaa olla yhteydessä ja yhteistyössä.

Ajatusjohtaja on henkilö tai yritys, joka omalla toimialallaan pystyy auttamaan, palvelemaan, vaikuttamaan ja jopa ohjaamaan muiden ajattelua sekä toimintaa syvällisen asiantuntemuksensa ja jopa visionääristen ideoidensa avulla.

Ajatusjohtaja jakaa aktiivisesti tietoa, näkemyksiä ja oivalluksia, jotka auttavat muita ymmärtämään alan trendejä, haasteita ja mahdollisuuksia paremmin.

Lue tästä Markkinointi Uutisten kolumnini Ajatusjohtaja on tulevaisuuden suunnannäyttäjän aidosti ansaittu status – ei bisneksen tai henkilön brändäyksen klisee

Ajatusjohtajuuden tuomat kaupalliset hyödyt

Kun ansaitaan oman aihepiirin tai toimialan auktoriteettia ja asiantuntijastatus, onnistutaan nostamaan omaa arvoa, ja jopa poistamaan ongelmat hintakeskusteluista. Ajatusjohtajien palveluista ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin muiden.

Autenttinen vaikuttaminen ja asiantuntijuus parantaa myös työnantajabrändiä ja vetovoimaa työnantajana, joka säästää rekrytoinnin kustannuksissa, samalla kun tavoitettavuus ja kiinnostavuus lisää myynnin mahdollisuuksia.

Ajatusjohtaja luo – tai oikeastaan ansaitsee – itselleen aseman, jossa hänen äänensä kuuluu, ja hänen ääntään halutaan kuunnella.

Tästä kaupallisena hyötyjä esimerkkejä;

🟠 Triggeröi tarvetta – Kun ihmiset oppivat sinulta uutta, he alkavat miettiä, tarvitsevatko he ratkaisusi.

🟠 Nostaa brändiarvoa – Luottamus syntyy siitä, että uskallat tuoda näkemyksesi esiin.

🟠 Parantaa työnantajavetovoimaa – Parhaat osaajat haluavat työskennellä yrityksille, joiden johtajat näyttävät suuntaa.

🟠 Taklaa hintakeskustelut – Kun asiakas ymmärtää arvon, hinta ei ole ensisijainen valintakriteeri.

Miten ajatusjohtaja viestii?

Ihmiset tekevät bisnestä ihmisten kanssa – ei kasvottomien yrityslogojen. Liian silotellut mainosmaiset tarinat eivät enää toimi. Ihmiset haluavat nähdä kulissien taakse, tuntea tunteita ja samaistua.

Tämä on matka, jossa ei pärjätä pelkällä näkyvyydellä – tarvitaan aitoa vaikuttavuutta.

Ajatusjohtajuusviestintä ja social selling- sisällöt eivät ole vain yrityksen puolesta puhumista, vaan asiantuntijan tai johtajana oman ajattelun ja näkökulman jakamista tavalla, ja sellaisen sisällön jakamista joka tuo lisäarvoa verkostolle.

Valmennuksissa suosittelen aina rakentamaan henkilöbrändin kohti asiantuntijabrändiä niin, että se tukee sekä omaa tavoitetta/uraa että yrityksen tavoitteita.

Henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin erot

Henkilöbrändi tekee sinusta samaistuttavan ja kiinnostavan ihmisenä, mutta asiantuntijabrändi rakentaa uskottavuuden ja tuo lopulta liidit ja myyntitulokset.

Johtajan viestinnän vaikuttavuus

Vaikuttava viestintä ei synny sattumalta – se rakentuu faktoista, uskottavuudesta ja tunteesta. Johtajan viestinnässä on kolme keskeistä elementtiä, jotka tekevät puheesta ja sisällöstä kiinnostavaa, luotettavaa ja muistettavaa:

🟠 Logos – Faktojen voima

  • Käytä dataa ja tutkimuksia tukemaan argumenttejasi.
  • Perustele näkemyksesi rationaalisesti ja loogisesti.
  • Älä vain toista yleisiä totuuksia – tarjoa uusia oivalluksia.

🟠 Ethos – Uskottavuus

  • Rakenna luottamusta jakamalla rehellisesti kokemuksiasi.
  • Pidä viestintäsi linjassa omien sekä yrityksesi arvojen kanssa.
  • Ole johdonmukainen ja aito – ajatusjohtaja ei vaihtele kantaansa trendien mukaan.

🟠 Pathos – Tunne ja yhteys

  • Luo emotionaalinen yhteys yleisöösi tarinoiden kautta.
  • Älä pelkää näyttää mokia ja inhimillisyyttä – tunteisiin vetoava viestintä jää mieleen.
  • Osallistu keskusteluun avoimesti ja kuuntele muita.

Kun nämä kolme elementtiä ovat tasapainossa, johtajan viestintä ei ole vain sanoja, tiedotteita ja korporaatiojarnogia.

Varmistathan, että viestintäsi ei jää vain geneeriseksi kohinaksi?

Miten aktivoitua johtajana LinkedInissä?

Ajatusjohtajuus ei tarkoita, että sinun täytyy alkaa heti tekemään videoita, roikkumaan somessa tuntitolkulla ja kirjoittaa pitkiä blogitekstejä tai julkaista joka päivä.

Voit aloittaa yksinkertaisesti jakamalla ja kommentoimalla sisältöä, johon sinulla on näkökulmaa.

Tämän jälkeen rohkaistu luomaan myös omaa sisältöä!

Pari vinkkiä alkuun:

🟠 Valitse omat teemat – Keskity asioihin, jotka liittyvät toimialaasi, yhteiskuntaan, yritykseesi ja omaan rooliisi.

🟠 Aloita jakamalla ja kommentoimalla – Kaikki lähtee keskusteluun osallistumisesta. Lisää näkökulmasi ja kutsu muut mukaan.

🟠 Varmista jatkuvuus – Yksi postaus ei riitä. Ole säännöllisesti esillä ja rakenna ajatusjohtajuutta pitkäjänteisesti.

Millaista sosiaalista viestintäkulttuuria johtajan tulee tukea?

Yritysten viestintä on muuttunut. Ennen somea säädeltiin tiukasti, viestintä oli yksisuuntaista ja kaikki julkaisut hyväksyttiin tarkasti ennen jakamista.

Nyt menestyvät ne yritykset, jotka rakentavat kulttuurin, joka kannustaa keskusteluun ja osallistumiseen.

Johtajan rooli on näyttää esimerkkiä ja tukea viestinnän murrosta:

❌ Ennen:

  • Kieltävät some-säännöt
  • Korporaatiojargoni ja yksisuuntainen tiedottaminen
  • Mainosmaisuus
  • ”Me me me”- viestintä

✅ Tänään

  • Avoin some-kulttuuri ja lupa viestiä verkossa
  • Osallistavaa ja kehittävää keskustelua
  • Omia ajatuksia, oivalluksia ja näkemyksiä
  • Ihminen autenttisesti ihmiselle

Kun organisaation johtajat tukevat avointa ja inhimillistä viestintäkulttuuria, koko yritys hyötyy. Työntekijät aktivoituvat, asiantuntijat osallistuvat ja yrityksen asiantuntijabrändi vahvistuu.

Lataa Network & Growthin Työntekijälähettilyys LinkedInissä opas tästä.

Sinä olet johtaja ja näin olen vastuussa viestinnästä, etulinjassa.

Johtaja, oletko valmis astumaan esiin?

Ihmiset haluavat kuulla sinusta – sinun ajatuksistasi, näkemyksistäsi ja johtajuudestasi.

Sinua googlataan ennen tapaamisia. Potentiaaliset asiakkaat ja työntekijät etsivät tietoa, eivätkä he halua vain yrityksen virallisia tiedotteita, vaan aitoa ajattelua ja näkökulmia.

Jos et itse viesti, joku muu täyttää sen aukon – ja usein se on kilpailijasi.

Hiljaisuudella on hintansa. Jos et ole mukana keskustelussa, sinua ei huomata ja näkemyksiäsi ei tunneta. Jos et ole läsnä verkossa, olet käytännössä näkymätön niille, jotka ovat jo vieneet osto- tai työnhakuprosessinsa verkkoon.

LinkedInin ja Edelmanin tutkimuksen mukaan 9/10 B2B-päättäjistä ja C-tason johtajista antavat aikaansa ja rahansa todennäköisemmin niille, jotka ovat alansa ajatusjohtajia. Se tarkoittaa, että johtajan ääni ei ole vain mielipide – se on kilpailuetu.

Ajatusjohtajuus hyödyt

Mutta hyviä uutisia: sinun ei tarvitse olla valmis viestinnän mestari tai julkaista joka päivä. Riittää, että otat ensimmäisen askeleen. Jaa näkemyksesi, kommentoi keskusteluja ja näytä sekä oma että yrityksesi asiantuntijuutta – rohkeasti omaan tyyliisi.

Oletko valmis?

Vai estääkö vielä tyypilliset syyt, miksi johtaja ei viesti verkossa?

🟠 Ajanpuute – Arki ajaa aina yli, ja vähän väliä jää postaus jos toinenkin tekemättä

🟠 Viestinnän vaikeus – Oikean näkökulman ja viestin muotoilu voi tuntua hankalalta.

🟠 Ideoiden vähyys – Vaikea löytää relevantteja aiheita tai  suunnitella säännöllistä sisältöä.

🟠 Rohkeuden puute – Pelko siitä, miten oma sanoma tai tapa otetaan vastaan, tai epävarmuus löytää omaa ääntä, joka puhuttelee kohderyhmää ja on persoonallinen.

Network & Growth Oy on modernin myynnin ja markkinoinnin strategia- ja valmennustalo, ja me autamme yrityksiä vauhdittamaan myyntiä sekä kasvattamaan tunnettuutta.

Haluatko ajatusjohtajaksi? Olemme konseptoineet B2B-yrityksille ja johtajille ajatusjohtajuusohjelman, jolla poistamme nämä esteet ja teemme sinun ajatusjohtajuusmatkastasi helppoa ja inspiroivaa.

Tavoitteemme on, että lopulta me olemme tarpeettomia ja sinä oman alasi ajatusjohtaja.

Kehitimme johtajille helpon ja vaikuttavan tavan kehittää asiantuntijabrändiä ja ajatusjohtajuutta – ilman että se vie liikaa aikaa tai pään vaivaa.

Varaa maksuton Kasvupuhelu tästä.

Jutellaan, miten toteutetaan säännöllinen sisällöntuotanto ja vaikuttava LinkedIn-näkyvyys ilman stressiä tai aikahukkaa. Lopputuloksena lämpimiä liidejä, kysynnän kasvua ja asiakkaitten sekä työnhakijoiden huomio.

Network & Growth Oy
Myynnillisyys on nykyajan työelämän taito – ja nyt on aika kehittää sitä

Oona Kankkunen

CEO, Myyntistrategi- ja valmentaja @Network & Growth